Aquarium tips

Welk aquarium kies ik?

Het is eindelijk zo ver en de keuze is gemaakt, je gaat een aquarium aanschaffen. Maar wat komt er allemaal bij kijken, en welk aquarium past het beste bij jou? Je leest het in dit artikel.

Bij het aanschaffen van een aquarium en het onderhouden ervan komen een aantal zaken kijken. Het is van belang dat je bij jezelf nagaat hoeveel ruimte, tijd en geld het in beslag mag nemen. Dit is nodig om er achter te komen wat voor aquarium het beste bij jou past.
Ga je voor een wat kleinere bak met kleine vissen, of ga je voor een gigantische bak met een variatie aan bewoners.

Hobbyisten hoor je vaak zeggen: hoe groter het aquarium, hoe makkelijker. Als beginner zou je eerder denken dat een kleine bak makkelijker is, hoe kleiner, hoe minder werk.
In zekere zin is dit ook zo want bij een groter aquarium heb je meer werk aan het onderhouden van de filter, de waterwissels en behouden van de balans. Maar bij kleinere aquarium is het zo dat de waterkwaliteit sneller fluctueert. Je kunt dus zeggen dat een groter aquarium sneller stabiel is en dat ook blijft.

Uiteraard hoeft dit niet direct te reden te zijn om een 450 liter bak aan te schaffen omdat dit het opstarten en het onderhouden makkelijker maakt. Wellicht heb je daar geen ruimte voor of wil je gewoonweg eerst nagaan om deze prachtige hobby wel iets voor jou is.

Klein aquarium

Om te beginnen met de hobby is het aanschaffen van een klein aquarium de juiste keuze. Bij het aanschaffen van een kleiner aquarium komen namelijk minder hoge aanschafkosten kijken. Ook zijn de onderhoudskosten minder hoog dan bij een groter aquarium. Dit heeft te maken met de grote van de filterinstallatie, de verlichting, de waterwissels en het behouden van de juiste waterkwaliteit.

Mocht je ervoor kiezen om een kleiner aquarium aan te schaffen, houd dan ook rekening met de grote van de vissen die je kunt aanschaffen. In een kleiner aquarium heb je minder plek voor schuilplekken, zorg er daarom voor dat je geen vissen aanschaft die van nature territoriaal zijn. Het beste is om het aquarium aan te passen naar de vis, en niet de vis aan te laten passen aan het aquarium.

Wat een pluspunt is aan een kleiner aquarium is dat je geen grote filterinstallatie nodig hebt om het aquarium water schoon te houden. Er zijn verschillende filters te koop voor kleine aquariums die allemaal ervoor zorgen dat het water gezuiverd wordt en in beweging blijft. Ook heb je geen grote verlichtingsbron nodig. Beiden zijn echte must haves voor het opstarten van een aquarium.

Wel is het uitdagender om de balans in een kleiner aquarium stabiel te houden. Hoe meer water, des te stabieler het aquarium. Een kleinere bak zal daarom vaker waterwissels nodig hebben dan een grotere. Maar uitgaande van het werk is het verwisselen van 40 tot 50 liter minder zwaar dan wanneer je grotere hoeveelheden moet wisselen. Onderhoud aan het aquarium heb je altijd, het verschil zit hem in de hoeveelheid werk die het met zich meebrengt.

 Groot aquarium

Een groot aquarium, leuk! Veel ruimte voor verschillende vissen en planten. Houd er rekening mee dat de aanschafkosten van een groter aquarium hoger liggen dan van een kleinere. Ook zal het meer kosten met zich meebrengen om het aquarium te vullen. Denk hierbij aan de hoeveelheid planten, vissen en decoratie.

Dit geeft wel meer ruimte voor creativiteit en variatie in bewoners van het aquarium. Dit is onder andere voor sommige hobbyisten de reden dat ze het zo leuk vinden. Ga je voor een meer landscape gerichte bak, of heb je liever veel vissen? In een grotere aquarium zijn de keuzes die je hebt qua inrichting een stuk gevarieerder.

Hoe meer water in het aquarium, des te stabieler de bak. De balans in een groter aquarium is makkelijker te behouden. Wel is het werk wat het met zich meebrengt een stuk meer. Grotere aquariums vergen grote hoeveelheden waterwissels en ook zal er meer werk in het onderhouden van de filter zitten. Niet te vergeten dat er bij een groter aquarium ook meer verlichting nodig is.

Het aanschaffen van een juiste maat aquarium doe je niet zomaar, het is daarom van belang om bij jezelf na te gaan hoeveel tijd je in de hobby wilt steken. Het zal je uiteindelijk helpen met het maken van de juiste keuze om zo een mooi begin te maken van jouw gave hobby.

Conclusie: Het aanschaffen van een kleiner aquarium kost minder geld, ook het onderhoud is een stuk minder zwaar. Bij een groter aquarium zijn de keuzes in de verschillende soorten bewoners gevarieerder en is het behouden van de balans in een grotere bak een stuk simpeler. Wel is de aanschaf van een grotere bak duurder en kost het meer geld om het aquarium in te richten.

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Aquarium tips

Gerelateerde blogs

Menu