Aquarium tips

Wat voor schepnet heb ik nodig?

Zodra je een aquarium hebt met vissen en planten, is het ook van belang dat je verschillende tools tot je beschikking hebt. Een van die tools is een schepnet. Meer te weten te komen over een schepnet? Je leest het hier.

Waarom een schepnet?

Wie een aquarium bezit zal ooit tegen dit probleem aanlopen. Namelijk dat er iets uit het aquarium geschept moet worden. Hiervoor kan een schepnet handig zijn om bijvoorbeeld dode of zieke vissen te verwijderen uit het aquarium. Ook kan een schepnet handig zijn om te veel gevoerd voer uit het water te scheppen. Daarnaast kan het ook gemakkelijk zijn om bodembedekking zoals grint of fijn zand uit het aquarium te scheppen. Dit komt omdat een schepnet wel water doorlaat maar geen ander materiaal.

Wat voor schepnet?

Op internet en in dierenspeciaalzaken zijn verschillende schepnetten te koop. Ze verschillen in kleur, grootte en van materiaal. Maar hoe weet je nou welke jij nodig hebt?

Je hebt voor een groot aquarium met grote formaat vissen een ander visnet nodig dan voor een aquarium met kleine vissen. Zo heb je schepnetjes van 7 centimeter oplopend tot wel 62,5 centimeter breed. Daarnaast kan je grofheid van het gaas van het schepnet verschillen. Doorgaans zijn er twee verschillende schepnetten, een grove en een fijne. Welk schepnet je nodig heb is te achterhalen door wat je er mee gaat doen en wat voor vissen je ermee uit het water wilt scheppen. Zo is een fijn schepnet prettiger om achtergebleven voedsel op te scheppen terwijl met een wat grover schepnet het fijner is om zand van de bodem te scheppen.

 

Vissen vangen met een schepnet

Er komt een moment dat het nodig is om een vis uit het water te scheppen. Dit kan zijn doordat de vis dood is of omdat de vis ziek is. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je een vis verkocht hebt en hem wilt vangen om de vis te verplaatsen naar een ander aquarium.

Bij het vangen van vissen met een schepnet is het van belang dat je rustig te werk gaat. Een schepnet in een aquarium kan namelijk al snel voor de nodige stress zorgen. Zeker als je nog onervaren bent met het vangen van de vis. Let bij het vangen van de vis er altijd op dat je ervoor zorgt dat je niet de vis opjaagt door er achterna te zitten met het schepnet. Bekijk eerst rustig het aquarium en beslis of er een hoek of plek is waar je je vis naartoe kan drijven. Zodra je dit voor jezelf beslist hebt is het van belang dat je snel te werk gaat. Sommige vissen, meestal gekocht in een dierenspeciaalzaak, zien het schepnet als iets negatiefs. Het is daarom belangrijk dat je de tijd van het schepnet in het water zo kort mogelijk houd. Stress bij vissen kan ervoor zorgen dat je aquarium uit balans gaat. Dit is iets wat je wil voorkomen.

 

Belangrijk om te weten

Soms kan het voorkomen dat een vis vast komt te zitten in een schepnet. Dit kan gebeuren doordat een vis klem komt te zitten met een vin of zijn lichaam in de mazen van het schepnet. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je bij het vangen van een vis altijd een fijn schepnet gebruikt. Dit voorkomt dat de vis vast komt te zitten.

Mocht de vis wel vast komen te zitten dan is het van belang dat de vis zo snel mogelijk loskomt. Een mogelijkheid om de vis los te krijgen. Zorg hierbij ervoor dat de vis niet onnodig lang uit het aquarium is. Soms is het zinvol om de vis te verplaatsen naar een emmer water en daar de vis zichzelf laten bevrijden uit het net. Het kan namelijk zijn dat doordat de vis gestrest is deze zijn verweringssysteem heeft gebruikt. Sommige vissen gebruiken weerhaken om niet opgegeten te worden. Dit effect kan een schepnet ook hebben waardoor een vis vast kom te zitten.

Het is ook mogelijk dat een vis vast komt te zitten doordat zijn vinnen door de mazen van het visnet gestoken zijn. Ook dan is het een oplossing om de vis zichzelf te laten bevrijden. Dit zal voor minder stress zorgen dan dat je de vis uit het water haalt.

 

Meer weten over tools voor in het aquarium? Kijk dan verder op de site!

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Aquarium tips

Gerelateerde blogs

Menu