Vijver tips

Wat moet ik doen als mijn vijver bevroren is?

Het is normaal dat een vijver bevriest tijdens de wintermaanden als de temperatuur daalt. Als je vijver bevroren is, kun je een aantal stappen volgen om ervoor te zorgen dat je vissen veilig blijven en dat de vijver in goede staat blijft tijdens de wintermaanden. Meer weten? Lees dan verder!

Moet ik een opening maken in een bevroren vijver?

Zorg ervoor dat er een opening in het ijs blijft, zodat de vissen toegang hebben tot zuurstof. Dit kun je doen door een vijverpomp op een laag vermogen te zetten of door het ijs op een plek te breken waar de vissen naar boven komen om zuurstof te happen. Als je kiest om het ijs te breken, doe dit dan op een plek die niet te dicht bij de vijverrand is, zodat je niet per ongeluk de vijverrand beschadigt. Gebruik ook geen scherpe voorwerpen om het ijs mee te breken, omdat dit de vijver kan beschadigen. Een houten plank of een plastic buis kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het ijs te breken.

Moet je vissen voeren tijdens de wintermaanden?

Voer de vissen niet te veel. Ze hebben minder eten nodig tijdens de winter omdat ze minder actief zijn. Geef ze alleen genoeg eten om hun energiereserves aan te vullen. Als je twijfelt hoeveel eten je moet geven, kun je het beste de hoeveelheid eten beperken tot wat de vissen binnen enkele minuten op kunnen. Voer ze ook niet te vaak, want te veel eten kan leiden tot afvalstoffen in het water, wat de waterkwaliteit kan verslechteren.

Moet mijn vijverpomp uit als het vriest?

Zorg ervoor dat de vijverpomp en andere apparatuur goed werken. Controleer regelmatig of alles goed werkt en vervang onderdelen indien nodig. Als de vijverpomp niet goed werkt, kan dit leiden tot een slechte watercirculatie en een slechte zuurstoftoevoer voor de vissen. Zorg er ook voor dat eventuele filters en UV-lampen goed werken. Als deze niet goed werken, kan dit leiden tot een slechte waterkwaliteit.

Is het isoleren van een vijver nodig?

Zorg ervoor dat de vijver goed geïsoleerd is. Voeg indien nodig extra isolatie toe aan de vijverrand of gebruik een vijverdek om de vijver warm te houden. Dit kan helpen om de vijvertemperatuur op een comfortabel niveau te houden voor de vissen en om te voorkomen dat het ijs te dik wordt. Als het ijs te dik wordt, kan dit leiden tot een slechte zuurstoftoevoer voor de vissen.

Wat te doen met vissen in een bevroren vijver?

Controleer regelmatig of de vissen gezond zijn. Als je merkt dat ze moeilijk ademen of zwak lijken, moet je ze misschien naar een aquarium verplaatsen totdat de vijver weer ontdooit. Als je vissen in een aquarium verplaatst, zorg er dan voor dat het aquarium voldoende groot is voor de vissen en dat het water op de juiste temperatuur is. Mocht je de vissen overzetten in  een aquarium, houd dan ook het water in het aquarium schoon en voer de vissen regelmatig.

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Vijver tips

Gerelateerde blogs

Menu