Voeding

Voeding voor goudvissen

Het houden van goudvissen, als aquariumliefhebber bestaat de kans dat je er vast een aantal hebt gehouden. Of dit nou je allereerste vis is geweest of misschien heb je ze nog steeds. Ze komen in allerlei kleuren en variaties. Het blijven ontzettend leuke vissen om te houden en naar te kijken. Bij het goed verzorgen van de goudvissen hoort natuurlijk de juiste voeding. Ook benieuwd hoe jij jouw goudvissen kan voorzien van optimale voeding. Je leest het hier!

Wat voor voeding heeft een goudvis nodig?

Goudvissen kan je op verschillende soorten voeding aanbieden. Ze eten zowel droogvoer, levend en diepvriesvoer. Daarnaast vinden ze het ook lekker om sommige groentes en fruit te eten. Het beste kan je een goudvis een gevarieerd dieet geven. Zo zorg je voor een optimale gezondheid en blijft je goudvis het langst in leven. Het is wel van belang dat je het juiste voer uitkiest, blijft variëren en uiteraard niet te veel voert. Dit kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit van je aquarium. Zorg er altijd voor dat de goudvissen niet te lang over het eten doen. Doen ze dit wel? Zorg er dan voor dat het uit het aquarium verwijderd wordt. 

Droogvoer

Als je goudvissen droogvoer wilt voeren is het belangrijk dat je kiest voor voer wat zinkt. Goudvissen zijn gevoelig voor het verkrijgen van te veel lucht in hun darmstelsel wat voor de goudvis als vervelend ervaren kan worden. Er zijn geen studies beschikbaar die daadwerkelijk ook aantonen dat dit een probleem is maar neem het zekere voor het onzekere en kies voor voer van zinkt. Het voordeel aan droogvoer is dat het makkelijk te doseren is en vaak goedkoop aan te schaffen is. Menig dierenwinkel heeft het wel, zelfs sommige supermarkten verkopen goudvisvoer. Let erop dat je voer kiest van premium kwaliteit. Degelijk voer bevat meestal de juiste voedingstoffen wat ervoor zorgt dat je goudvissen mooi op kleur blijven en een gezond en actief leven hebben.

Direct de juiste goudvissenvoer kopen? Klik op de afbeelding van het voer om deze voordelig in te slaan!

Levend voer

Niets is zo leuk als bij een dierenspeciaalzaak of andere aanbieder een zakje levend voer te kopen en dit te voeren aan je goudvissen. Dit zorgt niet alleen voor variatie in het voedingspatroon maar levend voer bevat ook weer andere voedingstoffen die nodig zijn om je goudvissen gezond te houden. Je kan ze rode muggenlarven geven, witte muggenlarven, artemia of watervlooien. Naast levende wormen of larven is het ook mogelijk ze diepgevroren te kopen. Handig om in de viezer te hebben.

Diepvries voer

De variatie aan levend voer is bij de meeste dierenspeciaalzaken of andere aanbieder ook diepgevroren te vinden. Het is niet alleen makkelijk om in huis te hebben maar heeft ook nog eens het voordeel dat het lang houdbaar is en doorgaans dezelfde voedingsstoffen bevat als levend. Het is natuurlijk wel leuker om levend te geven omdat dit toch net wat meer het natuurlijke gedrag nabootst maar diepvries is zeker een goed alternatief om naast droogvoer ook aan te bieden.

Groente en fruit

Wellicht is dit iets wat je nog niet weet. Maar naast droog, levend- en diepvriesvoer is het ook mogelijk jouw overgebleven groente en fruit te voeren aan goudvissen. Zo vinden ze het heerlijk om erwtjes te eten(handig want deze zinken naar de bodem) maar ook om broccoli te eten. Verschillende soorten fruit zoals appel en peer vinden ze ook lekker. Zorg er wel voor dat de stukjes groente en fruit dusdanig klein zijn dat het voor de goudvis makkelijk te eten is. Ik adviseer niet een hele appel of broccoli in het aquarium te leggen, ook niet als je op vakantie gaat omdat ze dan voor de hele week te eten hebben. Ook hierbij geldt dat het verstandig is niet meer te voeren dan dat de goudvissen binnen 5 minuten op kan. Anders kan dit, net zoals ander overgebleven voer, nadelige effecten hebben op de waterkwaliteit.

 

Conclusie: Zorg voor een gevarieerd dieet voor je goudvissen, laat voer niet te lang in het aquarium liggen als het niet wordt opgegeten en zorg voor voer van goede kwaliteit. Jij wil liever ook geen matig dieet, toch?

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Voeding

Gerelateerde blogs

Menu