Aquarium tips

Vissen acclimatiseren

Leuk! Je hebt nieuwe vis(sen) aangeschaft en wilt ze zo snel mogelijk in jouw aquarium plaatsen. Omdat het niet verstandig is om ze vanuit de vervoerszak direct in het aquarium te doen heb ik hier een stukje over geschreven. In dit artikel leer je ik graag hoe je snel je vis(sen) en op een juiste wijze kan acclimatiseren zodat ze snel rond kunnen zwemmen. Benieuwd? Lees dan verder!

 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je vis waarschijnlijk al meerdere ritjes in een vervoerszak heeft gemaakt. Denk aan het vervoer van en naar de dierenwinkel, of misschien heb je wel zelf de vis online aangeschaft en is hij bij je thuis geleverd. Dus dit is waarschijnlijk niet nieuw voor ze, dit betekent niet dat ze eraan gewend zijn. Het vervoeren van vissen blijft een uitdaging dus controleer je vis daarom altijd goed voordat je met het acclimatiseringsproces begint. Controleer of de zak niet lekt, of de vis geen ziektes met zich meedraagt of überhaupt nog wel leeft.

 

Stap 1 Hang de vervoerszak in het aquarium

Hang de vervoerszak met de vissen in het aquarium. Zo zorg je ervoor dat de tempartuur in de vervoerszak langzaam dezelfde temperatuur word als in het aquarium. Hang de vissen minimaal 30 minuten in het water. Dat zorgt ervoor dat de vissen op dezelfde tempratuur worden gebracht als het water in je aquarium.

 

Stap 2 giet water uit het aquarium in de vervoerszak

Vanwege eventueel verschil in de ph-waarde van het water in de vervoerzak in vergelijking met dat wat in het aquarium zit, is het van belang om water uit het aquarium over te gieten in de vervoerzak. Dit kan gemakkelijk met een normaal drinkglas. Let hierbij wel op dat je dit in kleine stappen doet. In een drinkglas gaat doorgaans 250 ml. Zorg dat je het glas voor de helft vult met aquariumwater en schenkt dit in de vervoerzak. Herhaal dit ongeveer 4 á 5 keer en haal bij elke keer dat je de zak vult ook wat water uit de zak. Zo wennen de vissen het beste.

Stap 3 Vissen in het aquarium

Zodra het water in de zak op tempartuur is gebracht en de ph-waarde in de zak hetzelfde is als die in het aquarium kunnen de vissen verhuizen naar het aquarium. Zorg ervoor dat je de vervoerzak schuin houdt en laat de vissen rustig uit de zak zwemmen. Het acclimatiseren van de vissen zorgt voor enig wat stress dus de laatste stap wil je niet overslaan!

 

Stap 4 Controleer het gedrag

Nadat de vissen in het aquarium bij de eventuele andere medebewoners zijn verhuist is het goed om ze de eerste paar minuten goed in de gaten te houden. Hoe reageren de andere aquarium bewoners? Houd dit nauwlettend in de gaten en zorg bij vreemd gedrag dat de vissen van elkaar gescheiden worden. Bij twijfel vissen altijd van elkaar scheiden. Je wilt niet dat ze in een gevecht raken, stress bij vissen zorgt voor meer ziektes en een disbalans in je aquarium.

 

Al met al 4 simpele maar toch belangrijke stappen om op te volgen er ervoor te zorgen dat jouw vissen op een juiste wijze verhuizen naar je aquarium.

 

Ik wens je veel succes!

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Aquarium tips

Gerelateerde blogs

Menu