Aquarium producten

Verwarmingselementen voor aquarium

Over het algemeen dient een aquarium een verwarming te hebben om het water op de juiste tempratuur te krijgen en te behouden. Dit noem je een verwarmingselement. Een verwarmingselement in je aquarium is een onmisbare benodigheid om de leefomgeving voor jouw vissen aangenaam te maken. Meer te weten komen over het gebruik, aanschaf en welke verschillende verwarmingselementen er zijn? Je leest het in dit artikel.

Tropische vissen voelen zichzelf het fijnste in water wat ongeveer tussen de 23 en 26 graden is. Om deze temperatuur te bereiken heb je een verwarmingselement nodig. Er zijn verschillende verwarmingselementen te koop op de markt en het ligt dan ook helemaal aan het soort vis en de grootte van je aquarium welk verwarmingselement het beste bij jou aquarium past.

Hoeveel Watt moet het verwarmingselement zijn?

Allereerst moet je weten hoeveel Watt het verwarmingselement moet zijn om het water in een geringe tijd op tempratuur te krijgen en te behouden. Daarnaast is de plek waar het aquarium staat ook van invloed hoeveel Watt er nodig is.

Doorgaans wordt er één Watt per één liter gerekend om het aquarium op de juiste tempratuur te houden. Staat jouw aquarium dicht bij een raam? Of heb je een koude kamer? Dan is 1,5 watt per één liter aanbevolen.

Heb jij een aquarium met minder dan 100 liter? Dan heb je dus aan 100 watt voldoende. Is je aquarium meer dan 100 liter dan zal je een 200 Watt verwarmingselement nodig hebben.
Voor grotere aquariums vanaf 300 liter zullen de aquarium bewoners het meeste blij zijn met een 300 Watt verwarming.

Welke verschillende verwarmingselementen zijn er?


Er zijn twee verschillende soorten verwarmingselementen die het meeste voorkomen bij zoetwateraquariums, namelijk een staafverwarming en een bodemverwarming. De meest populaire verwarming van deze twee is de staafverwarming.

Staafverwarming


De staafverwarming is de meest populaire verwarming omdat deze in principe geschikt zijn voor elk type aquarium. Ook is de aanschafwaarde van een staafverwarming in vergelijking met een bodemverwarming vele male goedkoper en zijn ze makkelijk te vervangen als ze kapot gaan.
Bij een staafverwarming is het wel van belang dat er stroming in het aquarium is. Een goed draaiende filter kan al genoeg zijn om voor een juiste water-flow te zorgen om er zo voor te zorgen dat de staafverwarming niet één kant van het aquarium verwarmd. Voorbeelden van staafverwarmingen vind je hieronder!

Bodemverwarming


De bodemverwarming verklapt eigenlijk zijn functie al, hij verwarmd vanuit de bodem van het aquarium. Een bodemverwarming wordt aan binnenkant bodem van een aquarium bevestigd en heeft een thermostaat waarmee je kan instellen hoe warm je het water wilt hebben. Een voordeel aan de bodemverwarming is dat deze gelijkmatige het gehele wateroppervlakte verwarmd. Een nadeel is dat als deze kapot is je het gehele aquarium leeg moet halen om hem te vervangen. Ook is een bodemverwarming niet zichtbaar daar waar je bij een staafverwarming het element wel ziet hangen.

Conclusie

Een verwarmingselement in een aquarium is een onmisbaar product wat ervoor zorgt dat zowel planten als de bewoners van een aquarium zich prettig voelen. Zorg altijd voor een goed werkende verwarming, zeker als je tropische vissen houdt.

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Aquarium producten

Gerelateerde blogs

Menu