Aquarium tips

Hoeveel vissen in een aquarium?

Een veel voorkomende vraag. Je hebt een aquarium gekocht, deze staat enkele weken te draaien en is klaar voor zijn nieuwe bewoners. Maar hoeveel vissen kunnen er in het aquarium? Het is belangrijk hier de juiste keuzes in te maken. Wil je meer weten over de hoeveelheid vissen die jij kan hebben in jouw aquarium? Je leest het in deze blog!

 

Hoe groot is het aquarium?

Het is goed om stil te staan bij de vraag hoeveel liter je aquarium heeft. Om te weten hoeveel liter er in je aquarium kan moet je dit meten. Je kan dit doen door de lengte, breedte en hoogte van het aquariums op te meten en deze te vermenigvuldigen met elkaar. Het getal wat daaruit komt deel je door 1.000. De uitkomst daarvan is ongeveer de hoeveelheid liters die er in de bak kunnen. Houdt er wel rekening mee dat eventueel decoratie, bodembedekkingen en andere opvulling ervoor zorgen dat er minder water in kan. De uitkomst is dus een richtlijn.

Voorbeeld: 60 cm x 40 cm x 60 cm = 144.000: 1.000 = +/-144 liter.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het water op peil blijft. Houd het water daarom op het juiste niveau, vaak staat dit aangegeven op de bak door middel van een streep, zo zorg je ervoor dat je meer vissen kwijt kan in je bak.

 

Hoeveelheid kleine vissen per liter in een aquarium

Om een reële richtlijn te hebben van het aantal (kleine) vissen in een aquarium bestaat er een standaard berekening. De regel gaat als volgt:

Voor elke 2,5 centimeter vis is er 3,5 liter water nodig.

Deze richtlijn werkt het makkelijkste bij het houden van kleine vissen.

Voorbeeld: Ik heb een aquarium van 100 liter waar ik een kleine vissoort in hou zoals de neon-tetra. Deze vis is ongeveer tussen de 2 en 3 centimeter. 100 liter: 3,5 liter = 28,50 vissen.

Met de uitkomst van de berekening hou ik ook rekening met het feit dat ik een bodembedekking in mijn bak heb van een aantal liter en wat stenen als decoratie. Ik besluit om 20 neon-tetra’s in mijn aquarium te houden.

 

Hoeveelheid grote vissen per liter in een aquarium

Voor grote vissen kan het lastig zijn te bepalen hoeveel er in een aquarium kunnen. Ook hier is een richtlijn voor.

Voor elke 2,5 centimeter vis is er 7,5 liter water nodig.

Houdt er echter wel goed rekening mee dat grote vissen zullen groeien. Vraag daarom goed na bij de aankoop van de vis hoe groot deze wordt of zoek dit zelf op. Doorgaans zijn vissen die je bij een aquariumspeciaalzaak koopt nog jong en zullen deze nog groeien.

 

Blijf reëel bij de hoeveelheid vissen in een aquarium

Er zijn uiteraard een aantal factoren die meespelen met het bepalen van de hoeveelheid vissen. Zo is het goed om uit te zoeken in welke laag van het aquarium jouw vissen doorgaans zwemmen. Zijn het oppervlakte zwemmers? Of leven ze juist op de bodem. Ook dit is iets waar rekening mee gehouden moet worden. Een langwerpig aquarium kan doorgaans meer grondbewoners kwijt en visa versa. Dit betekent niet dat het een goed idee is alleen maar grondbewoners uit te kiezen. Een balans van oppervlaktezwemmers en grondbewoners is de juiste keuze! Lees je daarom goed in over waar jouw potentiële nieuwe vissen zich het liefste bevinden. Hierdoor maak je de juiste keuzes en je vissen zullen je hiervoor dankbaar zijn.

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Aquarium tips

Gerelateerde blogs

Menu