Aquarium tips

Hoe vaak aquarium schoonmaken?

Nu je een aquarium hebt hoort daar ook een stuk onderhoud bij. Bij het onderhoud hoort het schoon houden en het schoonmaken van je aquarium hierbij. Je wilt graag weten hoe dit moet en hoe je dit het snelste en makkelijkste doet. Een mooi schoon aquarium is immers een lust voor het oog. Te vaak of te weinig schoonmaken van de balans verstoren met lelijke algengroei als gevolg. Meer weten over je aquarium schoonmaken? Je leest het hier!

Hoe vaak water verversen

Om ervoor te zorgen dat je vissen het naar hun zin hebben in het water, is het nodig om dit zo nu en dan te verversen. Een aquarium kan je daarom het beste één keer per week schoonmaken waarbij je dus ook wat water ververst. Bij een koud water aquarium ververs je ongeveer 1/3 van het water, bij een tropische aquarium zo’n 10%, niet te veel dus.  Dit kan zorgen voor een disbalans in de bacteriën in je aquarium. En ja, je aquarium zit vol met goede bacteriën die je niet zo maar door het putje wilt spoelen. Doordat je eens per week je water ververst worden de planten en de vissen blij, zij leven namelijk hierdoor in een schone omgeving. Hierdoor is een grote schoonmaakbeurt van de bak minder vaak nodig. Informatie over een handige tool om je water te verversen lees je hier! 

Hoe beginnen met water verversen

Allereerst maak je de ramen schoon met een algenkrabber, een algenmagneet of een spons. Wat je vooral niet moet doen is een sponsje die al gebruikt is met schoonmaakmiddel of andere chemicaliën. Ondanks dat de spons is uitgespoeld kunnen er hierdoor alsnog schadelijke stoffen in het water komen. Daarnaast kunnen sommige sponsen die in de keuken worden gebruikt ook zorgen voor krassen op de ramen. Voordat je begint met het water verversen is het verstandig even de viezigheid die van de ramen is af gekomen te laten zinken naar de bodem. Vervolgens kan je beginnen met het water verversen. Doe dit met een speciale hevel of met een aquarium slang. Hierdoor kan je makkelijk de overgebleven etensresten, dode bladeren of ontlasting uit het water verwijderen. Nadat je klaar bent met het verversen kun je het water weer aanvullen. Houd hierbij rekening dat het verse water ongeveer dezelfde tempartuur heeft als het water in de bak.

Hoe vaak filter schoonmaken

Het is ook van belang om regelmatig de filter van de pomp schoon te maken. Doe dit vooral niet met chemicaliën maar spoel deze gewoon uit met kraanwater. Hiermee spoel je het viezigheid voor het grotendeels weg maar behoud je ook een deel van de goede bacteriën die zorgen voor de balans in je bak. De filter schoonmaken doe je het liefste niet om de dag dat je ook je water ververst. Zo’n 1x in de drie weken je filter schoonmaken is voldoende om ervoor te zorgen dat deze goed zijn werk blijft doen. Zeker met het water verversen van 1x keer in de week zorgt dit ervoor dat je een schone, mooi bak hebt die een lust is voor het oog en waar de bewoners blij in zijn.

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Aquarium tips

Gerelateerde blogs

Menu