Aquarium tips

Hoe lang licht in een aquarium?

Net zoals mensen hebben vissen ook licht nodig. De ideale tijd voor licht in een aquarium ligt over het algemeen tussen de 8 en 12 uur. Dit ligt er helemaal aan of je tropische of koud water vissen hebt.

Hoe lang hebben vissen licht nodig?

Zoals hierboven gezegd hebben vissen ongeveer tussen de 8 uur en 12 uur. Als je tropische vissen hebt voelen zij zich het fijnste met wat langer het licht aan. Denk hierbij aan lichturen tussen de 10 en 12 uur. Heb je koud water vissen dan hoef je het licht niet zo heel lang aan te laten. Voor koud water vissen is tussen de 9 en 8 uur lang licht voldoende.

Hebben vissen ’s nachts licht nodig?

Vissen hebben als het nacht is geen speciaal of überhaupt licht nodig. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de vissen en andere dieren in een bak gestrest raken. Vissen hebben net zoals mensen en andere dieren het donker nodig om tot rust te komen en te slapen. Dit zorgt ervoor dat ze gezond blijven. Daarnaast is het voor de groei van algen ook niet bevorderlijk om het licht heel lang aan te laten. Licht is voeding voor planten maar ook voor algen.

Hoeveel licht boven aquarium?

Je vraagt jezelf misschien af hoeveel licht er boven een aquarium moet. Dit ligt eraan wat voor lamp je hebt. Er zijn hierin twee verschillen. TL licht en LED licht.

Hoogte TL LED
Gemiddeld (dicht op de oppervlakte zoals bij normale lichtbakken) 0,5 Watt per liter 20 tot 30 Lumen per liter
Hoog (los gemonteerd op een bak, dit zie je vaak bij zelfbouw aquariums) 1 of meer Watt per liter 30 of meer Lumen per liter

 

Wat doet blauw licht in het aquarium?

Blauwlicht zorgt voor de groei van algen. Omdat je niet wilt dat er een overschot aan algen in de aquarium groeit is het belangrijk dat je het blauwe licht combineert met rood licht. Rood licht bevordert de groei van de aquariumplanten.

Kunnen vissen tegen fel licht?

Dit verschilt per vis. Merk je aan je vissen dat ze veel schuilen? Dan heb je mogelijk te felle lampen gekozen voor je aquarium. Pas de hoeveelheid belichting altijd aan op de vissen in je aquarium en nooit op de planten. Heb je planten gekozen die veel licht nodig hebben maar de vissen vinden veel licht niet prettig? Kies dan voor een andere plant. In een dierenspeciaalzaak weten kunnen ze je advies geven tijdens het doen van je aankoop.

 

Meer weten over het hebben van een aquarium als hobby? Kijk dan gerust verder op mijn site!

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Aquarium tips

Gerelateerde blogs

Menu