Aquarium tips

Hoe krijg je algen uit je aquarium?

Dit probleem doet zich vaker voor dan een mens blij van wordt. Maar hoe verhelp je een algenprobleem en hoe voorkom je het? Je wilt graag antwoord op deze vragen. Lees het hier!

Hoe voorkom je algen in een aquarium

Voorkomen is beter dan genezen. Bestrijding van algen voorkom je het beste door regelmatig water te verversen en ervoor te zorgen dat het water in je aquarium schoon is en vrij van etensresten. Op de website is ook een blog te vinden over hoe vaak je het water moet verversen om ervoor te zorgen dat er een juiste balans in de bak is. Met het water verversen zorg je ervoor dat er veel afvalstoffen worden weggevoerd. Dit zorgt ervoor dat de algen geen ‘eten’ meer hebben en zullen zich hierdoor minder sterk houden. Algen leven in principe van koolstofdioxide (CO2), voedingsstoffen (etensresten en ontlasting van de vissen) en licht. Algen zijn immers planten. Om te voorkomen dat er veel algengroei in je bak komt kun je ook het licht minder lang aandoen. Zie je opkomende algengroei? Beslis dan om de lamp van je aquarium 1 á 2 uurtjes minder lang aan te laten. Hierdoor krijgen de algen minder kans om te groeien.

Hoe verwijder je algen uit je aquarium

Het kan voorkomen dat je al veel algengroei hebt. Zoals aangegeven hierboven is het mogelijk je lamp minder lang aan te laten. Daarnaast is het verhogen van de CO2 in je bak een oplossing om bepaalde alen te bestrijden. Je kan CO2 toevoegen door 1x per dag vloeibare koolstoffen toe te voegen. Daarnaast is het ook mogelijk dit te doen in gasvorm. Hiervoor zijn CO2-systemen verkrijgbaar die werken met een CO2 fles die opnieuw te vullen zijn. Deze zijn weleens waar wat aan de prijzige kant maar leveren wel zijn werk voor zowel de groei van planten en de rem voor de algen.

Wat ook kan is het water behandelen met en nitriet- en nitraat behandeling. Bijvoorbeeld met die van Nitrivec.

Nitrivec is een merknaam voor een aquariumbehandeling die wordt gebruikt om de nitriet- en nitraatconcentratie in het aquariumwater te verminderen. Nitriet en nitraat zijn stoffen die worden geproduceerd als afvalproducten van de stofwisseling van vissen en andere organismen in het aquarium. Hoge concentraties van deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor vissen en andere aquariuminhabitants, dus het is belangrijk om de concentratie te beheersen.

Het werkt door deze stoffen te binden en te verwijderen uit het water, wat de waterkwaliteit verbetert en de gezondheid van de vissen en andere aquariuminhabitants verhoogt. Het product kan worden gebruikt in zowel zoet- als zoutwateraquaria en is geschikt voor alle soorten vissen en andere aquariuminhabitants.

Het is belangrijk om te onthouden dat Nitrivec alleen de concentratie van nitriet en nitraat vermindert en dat het niet specifiek is ontworpen om andere soorten waterverontreiniging of ziektes te behandelen. Als je problemen hebt met de waterkwaliteit of de gezondheid van je vissen en andere aquariuminhabitants, is het raadzaam om een professioneel dierenarts te raadplegen om te helpen bij het identificeren van het specifieke probleem en het vinden van een geschikte oplossing.

Het is uiteraard ook mogelijk om de algen weg te schrapen met een daarvoor bestemde algenkrabber of aquariumspons.

Welke algeneters in je aquarium

Algen zorgen ervoor dat het uiterlijk van je aquarium erop achteruit gaat. Echter zijn algen voor sommige bewoners van je aquarium een must. Sommige vissen, garnalen of slakken zijn juist hartstikke blij met al die algen in je bak. Zij eten er namelijk van. Een aantal van deze algeneten zijn:

Amano Garnaal, Vuurgarnaal, Otocinclus, Siamese algeneter, Ancistrus, en (bijna)alle soorten slakken die te koop zijn bij de aquariumzaak of dierenspeciaalzaak.

Ben je erin geslaagd de algen in je bak onder controle te krijgen en heb je een van de bovenstaande algeneters in je bak? Vergeet ze dan niet bij de voeren met je juiste voeding. Algeneters kun je het beste bijvoeren met groente zoals komkommer of zeewier. Ook is er speciaal voer beschikbaar zoals algentabletten.

Meer weten over voeding voor algeneters? Lees het hier! 

Al met al is het hebben van algen niet fijn in je aquarium, het zorgt voor een lelijk aanzicht en het geeft aan dat er een disbalans in de bak is. Ik hoop dat ik je met deze korte maar krachtige tips op de goede weg heb geholpen en dat jou bak snel weer algenvrij is. Succes!

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Aquarium tips

Gerelateerde blogs

Menu