Verzorging

Verzorging geelwangschildpad

De geelwangschildpad, dit is een schildpad die doorgaans het meeste in aquarium gehouden wordt. Wil je meer leren over de verzorging en huisvesting? Ik vertel je er graag meer over in dit artikel.

Hoe zit een geelwangschildpad eruit?

Een geelwangschildpad is een soort schildpad die afkomstig is uit Noord- en Midden-Amerika. Deze schildpadden hebben een gladde, bruine of grijze schild, met duidelijke gele of oranje strepen langs de zijkanten van hun kop. Geelwangschildpadden zijn gemiddeld ongeveer 20-30 centimeter lang en kunnen in het wild leven tot wel 50 jaar oud. Ze zijn populair als huisdieren vanwege hun mooie uiterlijk en hun relatief eenvoudige verzorgingsbehoeften.

Huisvesting geelwangschildpad

Het verblijf voor een geelwangschildpad moet voldoende ruimte bieden om te bewegen en om te onderduiken. Dit betekent dat het aquarium of terrarium minimaal zo groot moet zijn dat de schildpad zich gemakkelijk kan bewegen en dat er voldoende ruimte is om verschillende onderduikmogelijkheden te bieden. De specifieke grootte van het verblijf zal afhankelijk zijn van de grootte en het ras van de geelwangschildpad, maar als algemene richtlijn is het aan te raden om ten minste een aquarium of terrarium te gebruiken dat minstens zo groot is als de schildpad zelf, plus ongeveer één meter. Wil je meerdere schildpadden in één verblijf? Zorg dan voor minimaal één meter extra voor elke extra schildpad die er wordt gehouden. Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat geelwangschildpadden kunnen groeien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hun verblijf groot genoeg is om hun groei te ondersteunen. Let op, dat schildpadden zich aanpassen aan de grote van het verblijf is niet waar! Een schildpad blijft groeien, ongeacht of deze in een klein verblijf zit.

Het verblijf van een geelwangschildpad moet warm genoeg zijn om de schildpad te helpen bij het reguleren van zijn lichaamstemperatuur. Dit betekent dat het aquarium of terrarium moet worden uitgerust met een goed verwarmingssysteem dat de temperatuur op een constant niveau kan houden. Als algemene richtlijn is het aan te raden om de temperatuur in het verblijf van een geelwangschildpad tussen de 24-29 graden Celsius te houden. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtebronnen zijn, zodat de schildpad naar verschillende plaatsen kan gaan om zijn temperatuur te reguleren als hij dat nodig heeft. Zorg voor een UV-lamp in je aquarium en hang deze zo op dat je schildpad zelf kan kiezen of hij eronder gaat liggen.

Voeding geelwangschildpad

Een geelwangschildpad kan voornamelijk voedsel dat rijk is aan plantaardige voedingsstoffen worden gevoerd, zoals vers gesneden groenten en fruit. Sommige populaire voedingsmiddelen voor geelwangschildpadden zijn onder andere:

Bladgroen: spinazie, kool, bietenbladeren en andere bladgroenten zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de voeding van een geelwangschildpad.

Groenten: wortels, pompoenen, courgettes en andere groenten zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen worden gevoerd aan een geelwangschildpad.

Fruit: sommige soorten fruit, zoals appels, banaan en watermeloen, kunnen worden gegeven aan een geelwangschildpad als tussendoortje.

Schildpaddenvoeding: in sommige gevallen kan het nodig zijn om professioneel gefabriceerde schildpaddenvoeding te geven om ervoor te zorgen dat de schildpad alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de voeding van een geelwangschildpad gebalanceerd is en voldoende vitamines en mineralen bevat om de gezondheid van de schildpad te ondersteunen en te behouden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat geelwangschildpadden erfelijk afhankelijk zijn van een dieet met veel plantaardige voedingsstoffen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hun voeding voldoet aan hun specifieke voedingsbehoeften.

Schildpaddenvoer kopen? Dat kan via deze link

Hoe kweek je een geelwangschildpad?

Om een geelwangschildpad te kweken, moet je eerst een mannetje en een vrouwtje kopen of lenen van een fokker of een dierenwinkel. Zorg ervoor dat de dieren gezond zijn en van de juiste leeftijd zijn om te paren. Vervolgens moet je een geschikt verblijf creëren voor het paar, met voldoende ruimte om te bewegen en om te onderduiken. Zorg ook voor voldoende warmte en licht om de schildpadden te helpen bij het reguleren van hun lichaamstemperatuur.

Als de omstandigheden geschikt zijn, zullen de mannelijke en vrouwelijke schildpad van nature gaan paren. Dit kan enkele dagen of weken duren, afhankelijk van de schildpad. Als de vrouwelijke schildpad zwanger is geraakt, zal ze na ongeveer drie maanden een nest maken en eieren leggen. Zorg ervoor dat het nest veilig is en laat de eieren in het nest totdat ze uitkomen.

Na het uitkomen van de eieren moeten de jonge schildpadden goed worden verzorgd en gevoed. Dit betekent dat ze een geschikt verblijf moeten hebben met voldoende warmte en licht, en dat ze een geschikt dieet moeten krijgen dat rijk is aan plantaardige voedingsstoffen en beperkt is in dierlijke eiwitten. Het kan enkele jaren duren voordat de jonge schildpadden volwassen zijn en klaar zijn om te paren.

Het houden van schildpadden is zeer leuk en het is daarbij ook mogelijk een band te scheppen met ze. Zorg er in ieder geval voor dat ze voldoende ruimte hebben en gevarieerde voeding. Zo zorg je ervoor dat je een huisdier hebt die mogelijk je hele leven aan je zijde is.

aquarium-benodigdheden
Ook leuk om te lezen
Verzorging

Gerelateerde blogs

Menu